информация

За да направим правилния избор на килим, първо трябва да си отговорим на въпроса – „За какво ми е необходим?”. 

Трябва да имате предвид, че съществуват различни производители, качество и цени, разбира се.

Времето лети, модата се променя заедно с всички елементи от интериора, килимът обаче остава основен детайл във вашата обстановка. Той вече не е само постелка за пода, отдавна се е превърнал в част от интериора, който създава топлина и комфорт.  Допълва, акцентира, придава цвят и характер на всяко помещение.

При избора на килим трябва да се съобразите с всички интериорни елементи  - мебели, пердета, завеси, цвят на стените, тапети, размер и вид на помещението.

Ако желаете да придадете простор на помещението, изберете светли нюанси. Ако помещението е достатъчно осветено, заложете на студените тонове. Ако няма достатъчно светлина изберете пъстри, топли цветове, които ще придадат настроение. Живите цветове създават усещане за пространство.

В спалнята можете да заложите на килим с по-дълъг косъм в светли нюанси.

За детската стая пъстрите цветове и фигурални мотиви ще създадат акцент. Не е необходимо да ограничавате фантазията си, развихрете я. Имайте предвид, че е важно килима да не предизвиква алергии, да не задържа прах, да е с висока плътност и лесна поддръжка. Късият косъм и висока плътност са за предпочитане.

За всекидневната и хола изберете килим със средна дължина на косъма и висока плътност. Това е мястото, където килим със среден размер би паснал прекрасно. Ако имате свободно пространство можете да заложите на по-голям килим или на няколко по-малки, с които да приобщите отделните части, ако са с еднакъв десен, или да ги отделите визуално с различен десен килими.

Малки килими могат да бъдат поставени само като акцент под масичка, спалня, коридор, баня.

Формата на килима също носи със себе си определено послание.

Килим с кръгла форма допринася за емоционално и духовно спокойствие. Мястото им е в спалнята или в личния кът за релакс.

Правоъгълните килими придават енергия и са подходящи за офис, библиотека, дневна, гостна.

Овалните килими са подходящи за всяко помещение.

В \"ЛИА ДИЗАЙН\" ще намерите огромна колекция от луксозни килими за всяко помещение и интериор.

Заедно ще изберем правилния!

Можете да придадете простор като комбинирате тъмния или светлия под със стени в светли цветове. По-светлите и по-студени цветове ще направят стаята да изглежда по-голяма Тъмните и топли цветове я правят по-малка и по-уютна.
В предлаганите от „ЛИА Дизайн” различни колекции ламиниран паркет има такива с фуга по дългата страна на ламелите, както и такива с фуга по дългата и по късата страна. За да уголемите оптически една стая, ви препоръчваме да заложете на ламиниран паркет с фуга по дългата страна на ламелите. Това създава усещане за дълбочина на помещението. За най-добър ефект ламелите трябва да се поставят по посока на светлината, така че фугата да изпъкне по-добре.
Комбинацията с подходящите первази също е от значение. Подът изглежда по-голям, когато первазите са същия цвят. И обратно, той изглежда по-малък, когато первазите са с цвета на стената.\"test\"

Ние избираме даден цвят не само от практична гледна точка, но и защото ни харесва. При избора на цвета на пода трябва да вземем предвид влиянието на съществуващите или плануваните цветови решения за интериора и ефекта, който искаме да постигнем. Тази комбинация е много повече от обикновен сбор от отделните елементи. На цялото пространство се придава изцяло нов облик. Всяко помещение е специфично и изисква различен подход, в зависимост от желания краен резултат.

 

Ефектът от съчетаването на цветовете на пода, тавана и стените.

 


Тъмен под с бледи стени и таван разширяват помещението.


Тъмен под с тъмен таван разширяват и снижават помещението.


Тъмните стени в стая със светъл под и таван подчертават хоризонталните линии.


Светъл под, таван и насрещна стена: помещението изглежда по-тясно, по-дълго и по-високо.


Тъмна насрещна стена и бледи странични в комбинация със светъл под намаляват дълбочината на помещението.


Светъл таван, тъмен под и тъмни стени напомнят на мазе (светло е само над вас).


Светъл под, светла насрещна стена и тъмни странични създават усещане за тунел.


Ако всичко е в еднакъв тъмен цвят, стаята губи формата си.


Стая със светъл под и стени създава усещане за пространство. Но прекалено бледите цветове, я правят студена и безлична.

 

ЖЪЛТО-БЕЖОВ

 

СЛЪНЦЕ – ВЕСЕЛИЕ И ОПТИМИЗЪМ


Под като светъл дъб, бук и клен ще направи мрачната стая да изглежда по-слънчева и ще й придаде по-приветлива атмосфера.

 

ЧЕРВЕНО-ОРАНЖЕВ

 

ТОПЛИНА – ИНТИМНОСТ И ХАРМОНИЯ


Под като череша, жатоба или мербау създава топло и екзотично усещане. То може да бъде подсилено с избор на мебели от естествено дърво или във викториански стил.

 

КАФЯВ

 

ЗЕМЯ – КОМФОРТ И СИГУРНОСТ


Под в кафяви нюанси предизвиква асоциации със земята и природата. Той е идеален фон за старинни мебели или мебели в светли и ярки цветове.

 

БЯЛ, СВЕТЛО-БЕЖОВ

 

СВЕТЛИНА – ЧИСТОТА И БЕЗВРЕМИЕ


Под в тези тонове добавя обем и светлина и придава по-съвременно излъчване на помещението.

 

СИВ

 

НЕУТРАЛНОСТ – ШИК И СПОКОЙСТВИЕ


Под в сиви оттенъци идеално се съчетава с модерни цветове и топли тонове. Също така може да придаде по-модерен вид на старите мебели.

Светлите цветове уголемяват стаята, а тъмните я смаляват/правят да изглежда по-малка. Това е общоизвестно, но какъв е ефектът на пода?

Светли подове:

Ако имате мрачно помещение, което искате да освежите малко, трябва да изберете светла подова настилка. Светлите подове отразяват светлината. Така стаята ще стане по-светла и ще изглежда по-просторна. Светлите цветове се асоциират с прозрачност и чистота и придават на пространството безграничност. В комбинация с по-студени цветове на стените, може да създадете ободряващ ефект. Но не прекалявайте: в северните и в западните страни казват следното: „Колкото по-светъл е подът, толкова по-студена е атмосферата”. Тъмно обзавеждане и под от светло дърво се съчетават много добре и създават изненадващи ефекти. Освен това, не забравяйте, че светлите подове могат да се комбинират с много повече цветове.

Тъмни подове:

Тъмните подове са чудесна отправна точка, ако искате да постигнете контраст. Те могат успешно да се съчетаят със светли стени или пък със стена, боядисана в друг тъмен цвят, която да служат като акцент. Избягвайте ярко бялото, а изберете оттенък на бялото като мръсно бяло или бяло с капка друга боя в него. Прекалено многото тъмни цветове, използвани в интериора, ще доведе до мрачна и тягостна атмосфера. Можете да съживите пространството като поставите разнообразни цветни аксесоари.