Tyxo.bg counter
Какъв е съвставът на Ламинирания Паркет

Ламинираният паркет е най-практичната и търсена настилка за дома, офиса, магазина. Съчетава здравината на камъка и топлината на естественото дърво, състоящ се от до 85 % дървесина.

 

Ламинирането е производствен процес, при който различни материали се пресоват под високо налягане и се получава нов материал – ламиниран паркет.

Ламинираният паркет се състои от четири основни слоя:

Носеща основа-сърцевина изготвяна при горещо пресоване на равномерно разточена дървесна маса, пропита със синтетични смоли, като се включват и някои добавки (синтетични смоли, антисептици, парафин, колофон и др.).

Сърцевинния материал може да има различна плътност:


HDF (High Density Fibreboard) – висока плътност (повече от 850 кг/м3);
MDF (Middle Density Fibreboard) – средна плътност (650-850 кг/м3).

Плътността на основата значително влияе върху техническите характеристики на ламинирания под. Колкото е по-голяма плътността, толкова по-голяма е механическата твърдост, както и влагоустойчивостта.

Върху носещата основа се намира декоративният слой придаващ цветово и видово разнообразие на настилката, импрегниран от въздействието на външните условия със защитен слой.

Отдолу под основата има стабилизиращ слой. Той предпазва от деформации и приспособява ламината към измененията на климата в помещението. Представлява пропита с меламинова смола плоскост. Може да бъде добавен дори звукоизолиращ слой, закрепен на обратната страна на дъската.

Безпорно най-важният е защитния слой, който гарантира устойчивост срещу износване, промяна на цвета, горене. Изготвя се от меламинови смоли с различни добавки, например корунд, който е вторият най-твърд минерал след диаманта или симетрично ориентирани частици алуминиев диоксид.

Общата дебелина на дъската/ламела варира между 6 и 12 мм.